Het USG naar de Raad van State: Grondwetdag 2018

Een opdracht bij Maatschappijleer luidde om een advies bij een grondwetsvoorstel te schrijven. We moesten doen alsof we de Raad van State waren en een advies aan regering en parlement uitbrengen over een grondwetsvoorstel voor flexibele vrije dagen in het kader van de multiculturele samenleving. Dit hield in dat iedereen vijf -vrij te kiezen- dagen per jaar krijgt om religieuze feestdagen te vieren. Wij vonden meer nadelen dan voordelen, dus adviseerden wij uiteindelijk negatief. De beste voorstellen van het USG werden ingezonden voor deelname aan de zogenaamde grondwetdag. Ons groepje, samen met zeven andere groepjes uit heel Nederland, was uitgekozen om het gegeven advies te verdedigen in de Raad van State zelf.

Op weg dus naar Den Haag en naar de Raad van State. In de trein kwamen we tot de ontdekking dat een paar rijen achter ons nog een groepje zat dat ook meedeed aan de Grondwetdag! Gezellig dus.

Na een half uur waren we in Den Haag aangekomen, waar we met onze coach en begeleidster Malou naar het gebouw van de Raad van State opliepen. Gelukkig waren de andere groepjes er bijna allemaal al en konden ook wij plaats nemen in de prachtige entourage, die de zaal van de Raad van State vormt.

Als eerste werd de jury voorgesteld en daarna kregen we een welkomstwoord van Piet Hein Donner, de vicevoorzitter van de Raad van State. Hierna moesten de eerste vier groepjes hun pitch houden. Iedereen probeerde zo duidelijk en origineel mogelijk te zijn, dus er kwam van alles voorbij: van een oversized boek met alle grondwetten tot pianomuziek tijdens de pitch. Rond het middaguur waren er vier groepjes aan de beurt geweest en kregen we de gelegenheid om te lunchen.

Direct na de pauze was ons groepje aan de buurt. Nadat iedereen klaar was met lunchen, en Malou (onze coach) ons had voorgesteld aan het overige publiek, begon onze pitch. Wij hadden ervoor gekozen om twee van ons (Ilayda en Roderick) te laten pitchen. Tijdens de pitch deden we bij ieder voor- of tegenargument een bepaald aantal paaseitjes in een weegschaal die we met z’n alle hadden gemaakt. Op die manier werd tegen het einde van de pitch meteen duidelijk dat wij een negatief advies uitbracht hadden. Na iedere pitch kreeg het publiek, de andere groepjes, gelegenheid om vragen te stellen aan het adviserend groepje. Zo kreeg iedereen de gelegenheid om aan het woord te komen en werden de onderwerpen en adviezen uitputtend besproken.

Na afloop van de pitches ging de jury zich beraden. In de tussentijd werden we bezig gehouden met een petje-op, petje-af quiz. Uiteindelijk kwam de jury weer terug met feedback en een eindoordeel voor ieder groepje. Onze pitch werd origineel bevonden, onze ‘verhalende’ opzet goed en we zouden goede vragen aan de andere groepjes gesteld hebben.

Desondanks hadden we niet gewonnen, maar wel een leuke dag gehad en er veel van geleerd!

V.L.N.R 1ste rij: Evy van Schaik, Isabella de Brabander, Femke Kraal, Britt van Rijswijk, Malou Hamers (coach) 2de rij: Joris Janssen, Ilayda Arikan en Roderick Wanjon